Artikel till intranät: Bästa tipsen för en högre pension

Här finns en färdig artikel att lägga ut på ditt företags intranät:

Bästa tipsen för en högre pension

Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Därför bjuder vi på fem tips för en bättre pension.

1. Jobba på en schysst arbetsplats.

Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen. En schysst arbetsgivare tänker på din framtid och betalar in tjänstepension. Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension. I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt. Det finns en del företag som struntar i pensionsavtal. De kanske istället lockar med lite högre löner. Då bör du tänka på att själv pensionsspara så mycket du kan för att kompensera. Du som har en månadslön på 25 000 kronor behöver exempelvis spara drygt 1 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Du som tjänar 45 000 kronor i månaden behöver spara drygt 3 000 kronor. Osäker på om du har tjänstepension? Fråga din arbetsgivare eller facket.

2. Låt ingen annan mumsa på din pension.

Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Det gör du genom att alltid ställa dig frågan: jaha, och hur mycket betalar jag i avgifter då? När du så småningom går i pension blir det en rejäl slant som går till dig – och inte till någon annan. Kanske erbjuds du råd kring din pension? Ställ dig då frågan: kostar råden någonting och hur påverkar det min pension? Några tiondels procent i avgift kanske inte låter som mycket pengar nu, men kan göra att det försvinner flera onödiga hundralappar varje månad från ditt kapital när alla avgifter är dragna. Det kan faktiskt handla om hundratusentals kronor den dag det är dags att gå i pension.

3. Se över dina framtida miljoner.

Gå in på minPension.se någon gång per år för att få en samlad bild över hur stor din pension kan bli. Där kan du också testa hur olika pensionsåldrar påverkar din pension. Ju längre du arbetar, desto högre blir din pension.

4. Dela på deltiden.

Kanske har du svårt att få ihop livet med jobb, barn och allt annat som ska hinnas med? Att jobba deltid under många år påverkar din pension, så om du har en partner är det toppen om ni kan dela på deltiden. Om det inte går kan ni, om ni är gifta, föra över premiepension till den med lägre inkomst på pensionsmyndigheten.se.

5. Fundera på vad som händer efter döden.

En filosofisk tanke, men för pensionen handlar det konkret om att se över vilken ersättning som går till din familj om du går bort. Kanske har du precis skaffat familj och vill välja till ett skydd som ger extra trygghet när barnen är små? Eller så har barnen blivit vuxna och klarar sig på egen hand? Genom att välja bort skydd kan du öka din egen tjänstepension. Skyddet till efterlevande består av olika delar, bland annat ett återbetalningsskydd som ser till att din familj får tillbaka det som har sparats till din egen pension. För en del ingår också ett familjeskydd som betalas ut månadsvis i det antal år du väljer. Din tjänstepension är därmed inte bara bra för dig – den kan även hjälpa din familj ekonomiskt om du går bort.