Artikel till intranät: Bästa tipsen för en högre pension

Här finns en färdig artikel att lägga ut på ditt företags intranät:

Bästa tipsen för en högre pension

Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Därför bjuder vi på sju tips för en bättre pension.

  1. Jobba på en schysst arbetsplats. I takt med att den allmänna pensionen minskar kommer tjänstepensionen att bli en viktigare del av den totala pensionen. En schysst arbetsgivare tänker på din framtid och betalar in tjänstepension. Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension. I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt.
  1. Låt ingen annan mumsa på din pension. Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Det gör du genom att alltid ställa frågan: Jaha, och hur mycket betalar jag i avgifter då? När du så småningom går i pension blir det en rejäl slant som går till dig – och inte till någon annan. Kanske erbjuds du råd kring din pension? Ställ dig då frågan: Kostar råden någonting och hur påverkar det min pension?
  1. Se över din framtida miljon. Gå in på minpension.se någon gång per år för att få en samlad bild över hur stor pensionen kan bli. För många handlar det om minst en miljon när det väl är dags att gå i pension – så visst är väl pensionspengarna värda en liten omtanke då och då?
  1. Dela på deltiden. Kanske har du svårt att få ihop livet med jobb, barn och allt annat som ska hinnas med? Att jobba deltid under många år påverkar din pension, så om du har en partner är det toppen om ni kan dela på deltiden. Om det inte går kan ni, om ni är gifta, föra över premiepension till den med lägre inkomst på pensionsmyndigheten.se.
  1. Fundera på vad som händer efter döden. En filosofisk tanke, men för pensionen handlar det konkret om att se över vilken ersättning som går till din familj om du går bort. Kanske har du precis blivit med familj och vill välja till ett skydd som ger extra trygghet när barnen är små? Eller så har barnen blivit vuxna och klarar sig på egen hand? Genom att välja bort skydd kan du öka din egen tjänstepension.
  1. Jobba på! Det må vara enklare sagt än gjort, men att jobba lite mer och lite längre ger mer till din framtida pension. Om du har möjlighet att jobba i många år beror förstås på. Men om du har möjlighet att styra över din pensionsålder eller precis ska börja ditt arbetsliv kan du tänka att jobb i dag leder till en bättre pension sen.
  1. Lita på dig själv! Du känner dig själv bäst, så gör val utifrån hur mycket risk du är beredd att ta, hur din familjesituation ser ut och hur långt det är kvar till pension. Du väljer om du vill spara med hög risk eller ett tryggare alternativ. Tänk efter före, så får du roligare i framtiden!