Därför ska du hålla koll på din äkta hälfts pension

September och oktober är de månader på året då flest personer ansöker om skilsmässa.

Brusten kärlek är aldrig kul och de ekonomiska konsekvenserna brukar inte heller vara så roliga. Risken är att även pensionen blir en tråkig historia.

Pensionen är kanske inte det första man tänker på mitt i skilsmässan, men så småningom hinner livet ifatt. Vill det sig illa kommer skilsmässan att göra sig påmind när det är dags att börja livet som pensionär.
Det andra sättet som äktenskap ofta slutar på är att den ena parten dör. Även här kan det vara tryggt att veta vad som händer med ekonomin.

Det här bör de veta om din make/makas pension.

1. Ungefär hur stor kan pensionen förväntas bli?
Det är enkelt att kolla. Gör en prognos på minpension.se. Passa på en kväll och gör prognoserna tillsammans. Hur ser den gemensamma pensionsekonomin ut?

2. Vad händer om någon av er dör?
Vad blir kvar till den som lever vidare? I första hand handlar det om att se över om det finns någon typ av återbetalningsskydd från tjänstepensionen. Uppgifterna finns i kuverten om tjänstepensionen som kommer en gång om året. Fråga annars på jobbet vart du ska ringa för att få veta vilka villkor du valt. Be att make/maka gör samma sak.

3. Vad händer om ni skiljer er?
Här gäller olika regler för olika typer av pensioner.

Pensionen i det orange kuvertet delas inte. Var och en behåller sin del av den framtida pensionen. Samma sak gäller för den som gett bort premiepensionen till sin man eller fru. Pengarna kan inte tas tillbaka.

Tjänstepensionerna delas inte heller vid bodelningen utan var och en behåller sin framtida pension. Detsamma gäller för t ex löneväxling och del- och flexpension.

Det privata pensionssparandet däremot burkar delas lika i boet. Samma sak gäller för annat sparande som Investeringssparkontot eller kapitalförsäkringar.

Kolla en gång till i prognosen på Minpension.se och se vad som händer om du behöver klara din ålderdom på egen hand när du har räknat bort pengar som eventuellt försvinner om ni går skilda vägar.

Kristina Kamp, Min pension

Leta upp din bästa pensionspolare att fira Tjänstepensionens dag med den 27:e september på Hitta din pensionspolare.