Bli en attraktiv arbetsgivare

Ett bra sätt för företaget att behålla kvalificerad personal och locka nya medarbetare är att erbjuda tjänstepension och försäkringsskydd. Men många företagare, framförallt småföretagare, väljer att använda pengarna till annat än pension eller trygghetslösningar. De tar exempelvis hellre ut pengarna i lön eller investerar i verksamheten.

Trots att vi de senaste åren har sett en ökad medvetenhet om pension är det fortfarande ett ämne som många upplever som tråkigt och väljer att lägga åt sidan. Det är roligare och enklare att konsumera nu än att spara till en framtid man inte vet något om.

Varför ska man erbjuda tjänstepension om man inte måste? Jo, dina medarbetare blir mer och mer medvetna om att den statliga pensionen kommer att bli för låg att leva på som pensionär. De inser att de behöver ett komplement till den statliga pensionen och när avdragsrätten för privat pensionssparande nu sänkts för att försvinna helt nästa år blir tjänstepensionen allt viktigare. För att vara en attraktiv arbetsgivare och kunna konkurrera med andra företag måste du erbjuda konkurrensmässiga anställningsvillkor och då är tjänstepension och trygghetsförsäkringar en naturlig del. Det är dessutom skattemässigt mer fördelaktigt att betala tjänstepension än att betala lön. Så det kan vara ett strategiskt beslut att ge ökad tjänstepension än ökad lön om man vill hålla nere personalkostnaderna.

Men det finns också de företagare som inte erbjuder tjänstepension för att de vet för lite om det eller inte har tid att ägna sig åt pensionsfrågor. Pension är inte helt enkelt, men du som företagare behöver inte vara expert på det, det finns hjälp att få. Det finns enkla paketlösningar för dig och dina anställda med allt det du behöver i form av både pensionsavsättningar och trygghetsförsäkringar. Du behöver inte kunna eller göra allt själv, du ska ägna tiden åt ditt företag.

Så företagare, ta med dig frågan; har jag ett attraktivt tjänstepensionsavtal till mina medarbetare? Om svaret är ja – grattis då du har tagit ett mycket bra beslut. Dina medarbetare kommer tacka dig den dagen de går i pension. Om svaret är nej – vänd dig till någon som kan hjälpa dig, exempelvis din bank eller försäkringsbolag.

Linda Teike, Regional säljchef för tjänstepension och försäkringar på Nordea

Leta upp din bästa pensionspolare att fira Tjänstepensionens dag med den 27:e september på Hitta din pensionspolare.