Marshmallow eller smartfellow?

Efter ett långt och hårt yrkesliv är det många som ser fram emot att få gå i pension. Friheten och lyckan att själv få styra sin tid och göra vad man vill lockar. Men för att det ska kunna bli verklighet behöver du vara någorlunda frisk och ha pengar i plånboken. Att äta sunt och motionera regelbundet är tidlösa råd som många inser värdet av. Att spara regelbundet är ett annat råd som många förstår värdet av men som tyvärr ofta skjuts på framtiden. Att skjuta saker och ting på framtiden är en egenskap som delas av många men som enligt psykologen och forskaren Walter Mischel, är en dålig egenskap. Walter Mischel är känd för sitt marshmallow experiment som utfördes första gången 1972 vid Stanford University,. I hans experiment ges barn möjligheten att välja mellan att äta en marshmallow direkt eller vänta 15 minuter och istället få två. Resultatet av experimentet visar att barn med god självkontroll som äldre var bättre i skolan, mer intelligenta, led mindre av fetma och hade mer sällan problem med droger.

Själv gillar jag inte marshmallows så för mig hade det inte varit något problem att ”scora” bra på experimentet. Samtidigt har jag lärt mig som vuxen att inte alltid lita på vad som sägs. Vem har till exempel inte hört erbjudandet ”vi justerar inte lönen så mycket nu utan jobba på och visa framfötterna så justerar vi lönen sen”? Nej, jag lever nog mer efter devisen ”hellre en fågel i handen än tio i skogen”.

Att bara leva i nuet och skjuta viktiga saker på framtiden eller omvänt aldrig leva i nuet och bara oroa sig för morgondagen låter inte som några lockande alternativ. Nej, jag tror på en rimlig balans mellan dessa två ytterligheter. Jag är 50 år och har redan börjat tänka på tiden som pensionär. Jag går in två gånger om året på www.minpension.se och ser över mina pensioner. Det tar tio minuter. Jag ser vem jag ska få pension ifrån och hur mycket jag ska få. Jag tillhör de 90 procent av arbetstagarna som har en tjänstepension. Det är jag glad för. Tjänstepensionen är en otroligt värdefull löneförmån som ofta underskattas. Och med hjälp av minpension.se har jag gjort en pensionsprognos och kompletterat den allmänna pensionen och tjänstepensionen med ett privat sparande. Hur du väljer att göra är upp till dig. Mitt råd till dig är att gå in på minpension.se och se vilka pensionsförmåner du har. Det är förmodligen den bästa investeringen i tid du kan göra. Lycka till!

Arturo Arques, Privatekonom Swedbank