Vi vill hålla dig i handen

Just nu gör vi en undersökande kundresa för att ta reda på vilka behov du som arbetar eller arbetat statligt har när det börjar bli dags för din pensionering. Tidigt under resan fick vi signaler på att du vill ha en guide, någon som kan förklara hur du kan göra. En kund som vi mött sa “Det är en djungel man vandrar i – det borde finnas nån statlig som håller en i handen och har tydligt språk.”

Så hur kan vi vägleda dig? För det kan vara krångligt, det vet vi alla som arbetar med pensioner. Mycket på grund av alla dessa delar som fungerar olika – bara tjänstepensionen från statlig anställning kan bestå av tre delar. Har du dessutom haft några olika arbetsgivare har du förmodligen tjänstepension att vänta från flera håll. Här tätnar djungeln och sikten skyms av olika regler och krångliga begrepp som kan vara svåra att förstå för många.

Vi vet också att du helst av allt vill veta hur mycket pengar du får totalt. Det kan du se om du loggar in på minpension.se och gör en prognos. Där finns också verktyg för att planera din pensionering, testa olika åldrar för och varianter på uttag. Men även här har du signalerat att du vill ha hjälp.

Och vi vill gärna hjälpa dig med dina funderingar, både när du är mitt i livet och när det är dags att gå i pension. Tillsammans med övriga i tjänstepensionsbranschen jobbar vi på att göra det mindre krångligt. För vi vill hålla dig i handen, berätta hur du kan göra och vägleda dig rätt genom pensionsdjungeln.

Christina Lindh, Helena Christiernsson, Camilla Borgström och Camilla Persson, kommunikatörer på Statens tjänstepensionsverk (SPV)

Leta upp din bästa pensionspolare att fira Tjänstepensionens dag med den 27:e september på Hitta din pensionspolare.