Vad vill du göra när du blir stor?

Vi lever längre och längre och det är naturligtvis positivt i grund och botten, men det ställer samtidigt stora krav på både oss och samhället. Vi som individer måste ställa in oss på ett liv som för många av oss tangerar hundraårsdagen, och att vi kanske måste jobba längre än till 65 år. Det vore ju fantastiskt om jag som är drygt 50 år kanske bara levt hälften av mitt liv.

Jag läste häromdagen att det gamla ordspråket som säger att vi blir klokare med åren faktiskt stämmer. Alltså inte bara att vi samlat på oss erfarenheter som gör oss klokare utan att äldre idag är smartare än motsvarande åldrar förr i tiden.

Även i en utredning som regeringen tillsatte 2011 visar resultaten entydigt att äldre blir smartare och är mer välutbildade och dessutom är vi friskare rätt långt upp i åren.

Optimist som jag är, ser jag mig själv i den lyckliga skaran som kan se fram emot ett långt, friskt och förhoppningsvis givande liv hela vägen. Ett fritidsliv efter pensionering som jag ska använda till att föda upp getter, umgås med nära och kära och träffa mina vänner. Jag hoppas också att pengarna ska räcka till en eller annan resa till något spännande resmål jag ännu inte besökt − som Cusco i Peru.

Jag har ju så klart en uppfattning om vilken ekonomi jag kommer att ha som pensionär, och framförallt är jag trygg i vetskapen att jag utöver allmän pension också har en tjänstepension som jag tror kommer väl till pass när dagen P (som i pensionering) inträffar.

Geten Kråka

”Efter att ha haft geten Kråka på hyrbete bestämde jag mig.”

Anna Allerstrand, Pensionsexpert PTK

 

Leta upp din bästa pensionspolare att fira Tjänstepensionens dag med den 27:e september på Hitta din pensionspolare.