Välj rätt fond i rätt försäkring!

Du har väldigt många valmöjligheter när det gäller fondval inom ditt pensionssparande. Du kan välja fonder inom din Premiepensionen och inom de fondförsäkringar du har. Typiskt har man fyra eller fem olika ställen där man kan välja fonder och många av de fonder man vill ha finns att köpa på flera olika ställen men till helt skilda avgifter.

Upphandlare som Pensionsmyndigheten, kollektivavtalsparterna och vissa storföretag har gjort ett fantastiskt jobb som ger dig möjligheten att välja bland de bästa fonderna och till kraftiga rabatter.

Det är nämligen så att den som har handlat upp fonderna kan välja att ge tillbaka den kick-back som de får från fondbolagen direkt till dig som sparare. För en typisk högavgiftsfond kan det skilja hela 2 procent per år i årlig avgift för exakt samma fond.

Låt oss säga att du vill köpa en kinafond till ditt pensionssparande och att samma fond finns att köpa på flera olika ställen. Exempelvis i en arbetsgivartecknad försäkring, en försäkring via din kollektivavtalade tjänstepension och via Premiepensionen. Undersök då var fonden är billigast och köp den där. En tumregel är att avgiftsskillnaden kommer vara störst när du ska köpa mer nischade fonder medan den inte är lika stor hos indexfonder. Så kanske ska du köpa indexfonderna i arbetsgivartecknade försäkring medan du satsar på tillväxtfonder i Premiepensionen där de upphandlade priserna är lägst.

Avgifterna äter kontinuerligt upp ditt sparande och pensionssparandet skall räcka fram till pensionen och kanske 20 år till. Om du sänker dina avgifter med 2 procent per år så har du garanterat 82 procent mer efter 30 år.

För en genomsnittsanställd i privat sektor innebär det över 800.000 kr extra i pension. Avgifterna har betydelse så låt inte din rådgivare säga något annat!

Kalle Erlandzon, Lifeplan – Benify

Leta upp din bästa pensionspolare att fira Tjänstepensionens dag med den 27:e september på Hitta din pensionspolare.