Hur svårt kan det vara?

Vi är många som tjatar om vikten av tjänstepension. Jag kan nog tycka att de flesta har förstått att tjänstepension är viktig, men där tar det slut. Många vet, eller tror sig veta, att de har tjänstepension – och då är väl allt bra? Eller hur? Bara jag slipper tänka på det där – jag vet ju att jag har tjänstepension och en massa försäkringar via arbetsgivaren.

Slippa! Just det, ska det vara så svårt? Det var bättre förr – när någon annan tog hand om allt! Eller?

Förr, ja då gick vi till banken för att ta ut pengar, vi skrev brev och kort och gick till posten för att få det rätt frankerat och ivägskickat, vi ”droppade in” hos varandra för att växla några ord och sedan ringde vi till varandra. Tjänstepensionen fanns bara, vi behövde bara se till att vi omfattades av ett pensionsavtal, sedan var det klart!

Nu, ja visst ringer vi varandra, smsar gör vi alltmer, mailar, chattar, Facebookar, Instagrammar, Snapchattar och Skypar. Vi sköter själva våra bankärenden, flyttar pengar mellan konton, betalar räkningar m.m. En del vänner och släktingar ser vi mest via Skype eller något annat sätt i cyberspace. Bra möjligheter, tycker de flesta. Enkelt och snabbt! Tjänstepensionen, den får vi själva ta hand om till en stor del. Hur mycket det blir kan vi själva faktiskt påverka. Är inte det också bra, enkelt och snabbt?

Vi som tjatar måste ge våra medmänniskor en chans. Vi får lyfta fram det positiva och berätta som det är – och det är inte svårt. Komplicerat ibland, men inte svårt. Det är svårt att möta människor i kris, skadade eller döende. Det är också svårt att ta ansvar för nästa generation, som lärare, mentor eller förälder. Det är svårt att jaga bovar och banditer och släcka storbränder eller ta fram botemedel och vaccin för svåra sjukdomar. Tjänstepension är inte svårt!

Precis som med allt annat behöver vi ha kännedom och grundkunskap för att kunna fatta beslut i våra pensionsfrågor. Vi behöver inte kunna lagstiftningen eller avtalen, men ha kännedom om hur just min tjänstepension fungerar. Vad jag kan påverka och hur går jag till väga om jag nu skulle vilja göra något?

Det finns många aktörer på tjänstepensionsmarknaden. De har ett stort ansvar att sprida kunskap och stötta oss i våra beslut. Våra arbetsgivare har inte alltid stenkoll på detaljer kring gällande tjänstepensionsavtal, men det finns de som har det. Varför inte bjuda in kunniga pensionskunskapsspridare till arbetsplatsen? Eller till er kick-off, apt, aw eller något annat sammanhang? Det kan vara personer direkt kopplade till just ert pensionsavtal, från valcentraler, pensionsbolag, banker, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer m.fl. Det finns också mycket information i cyberspace. Många webbplatser med bra information och vissa har till och med en rådgivningskomponent.

Linda Waage Norrby, Lärarförbundet

Bra länkar när det gäller pension, särskilt tjänstepension.
Minpension.se
Knegdeg.se
Konsumenternas.se
Radgivningstjansten.se
Pensionsmyndigheten.se

De olika valcentralerna, banker, pensionsbolag, fack, arbetsgivarorganisationer m.fl. har också en hel del bra information på sina webbplatser.

Leta upp din bästa pensionspolare att fira Tjänstepensionens dag med den 27:e september på Hitta din pensionspolare.