Konsten att sätta guldkant på en lång semester

Sommarens korta semester har nu tagit slut och hösten med arbete tar vid och då är det ett bra tillfälle att ta tag i sådant som man lätt skjuter upp, t ex att se över pensionen. Varför just nu tänker du, och det är för att den 27 september är det Tjänstepensionens dag, då just tjänstepensionen lyfts upp lite extra.

Tjänstepensionen är en del av pensionen som din arbetsgivare betalar in för dig. Det är dock inte självklart i alla anställningar. Saknas den är det desto viktigare att spara på egen hand till pensionen. Skaffa dig överblick genom att logga in på minpension.se. Där kan du se vilka pensioner du har och hur mycket du kan få i pension. Ju tidigare du ser över hur din pension kommer att bli, desto mer kan du påverka och göra det möjligt att uppfylla dina drömmar även som pensionär.

När avdragsrätten för privat pensionssparande snart tas bort kan löneväxling vara ett alternativ för dig som har en inkomst som överstiger 40 000 kr i månaden. Då väljer du att avstå en del av din bruttolön och får istället i utbyte extra pensionsinbetalningar, oftast till din tjänstepension. Kolla med din arbetsgivare om detta är möjligt på din arbetsplats.

Oavsett hur aktiv du önskar vara kring ditt pensionssparande bör du med jämna mellanrum se över det, det ska vara lika självklart som att borsta tänderna. Väljer du ett mer aktivt sparande bör du tänka på att sprida dina risker, men även tänka igenom hur lång tid du har kvar till pensionen och anpassa ditt sparande efter det.

Det kan låta som att det är många beslut som ska tas men har man en gång satt sig in i sin pension blir den lättare att följa och man kan planera för den långa semestern som pensionär.

Ingela Gabrielsson, Privatekonom på Nordea
Caroline Oscarsson, Försäkringsspecialist på Nordea


Leta upp din bästa pensionspolare att fira Tjänstepensionens dag med den 27:e september på Hitta din pensionspolare.