En stor del av dina pengar uppmärksammas den 27 september

Kanelbullens dag, Dansbandens dag, Pocketbokens dag. Det är bara några exempel på de många temadagar som finns i kalendern. Den 27 september är det dags för Tjänstepensionens dag. Nog för att det är trevligt med bulle, dans och läsning. Men det där med pensionen är så himla krångligt menar många. Så krångligt att vi tänker bort det. Men det är just därför Tjänstepensionens dag är så viktig. Du behöver nämligen inte vara någon pensionsexpert för att ha koll på dina pengar.’

Om du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas du utöver den allmänna pensionen även av tjänstepension. Ofta är den en tusenlapp (eller mer) som din arbetsgivare betalar in i tjänstepension varje månad. Med tiden blir det mycket pengar. Dina pengar.

När man väl får upp ögonen för att det är mycket pengar brukar många reflektera över om man själv vill göra ett pensionsval eller stå kvar i förhandsvalet, vem som får pengarna vid ett dödsfall och vilka avgifter som tjänstepensionen har. Börja på minpension.se för att få en överblick på hela din pension. För att få uppgift om vad händer med tjänstepensionspengarna vid ett dödsfall (om du har återbetalningskydd eller inte) vänder du dig enklast till ditt tjänstepensionsbolag. Du ser vilket bolag du har när du är inloggad via minpension.se.

Lycka till!
Dan Adolphson
AMF