Den individuella sanningen om pensionen

När det kommer till pension, såväl tjänstepenson som premiepension, den del av pensionen som vi på AP7 förvaltar, kan det i media framställas som att kunskap om kapitalförvaltning är en viktig parameter för en bra pension.

Men både när det gällande tjänstepensionen och premiepensionen finns bra förvalsalternativ och det handlar snarare om att lägga tid på att skaffa sig en samlad bild av den totala pensionen – den allmänna pensionen(inkomst- och premiepension), tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet. Det får man genom att göra en prognos på minpension.se.

Många känner sig oroliga över sin pension. En oro som alltför ofta är en konsekvens av att man inte har koll. För de allra flesta gör rätt. Det vill säga,
– jobbar heltid
– betalar skatt
– har tjänstepension

Uppfyller man de tre kriterierna blir pensionen mellan 60 och 75 procent av lönen, beroende på hur många år man jobbar. Har du ett privat pensionssparande blir det mer beroende på hur mycket du sparat.

När du gjort prognosen och fått din individuella samlade bild av vad din framtida pension kan tänkas bli per månad finns det egentligen bara två scenarier – antingen är du nöjd eller så är du missnöjd.

Men tyvärr är det många som oroar sig i onödan för att de tror att de behöver göra mer eller att de gör något fel.

Är du nöjd behöver du inte göra någonting. Inte fundera eller ens känna ett uns av oro över din pension. Du är nöjd, simple as that!

Är du däremot inte nöjd behöver du ser över vad du kan göra för att påverka din pension. Ju tidigare du får veta att din framtida pension inte är vad du förväntat dig desto bättre. Då har du längre tid på dig att få ordning på dina framtida finanser. Här är tre viktiga punkter att ha koll på för en högre pension.

Att skaffa dig en samlad bild av din totala pension leder till kunskap om hur du ska agera. Det är den individuella sanningen om pensionen och dessutom den mest personliga pensionsinformationen du kan få.

För det är ju det din framtida pension handlar om – dig! Vad vill du att dina pengar ska räcka till och vad vill du göra med din tid? Det är bättre att fundera och agera utifrån det istället för att gå och vara orolig över pensionen.

Louise Svensson,
kommunikationsstrateg AP7 (Sjunde AP-fonden)