Pensio- när, var och hur?

I dagens samhälle har du stora möjligheter att påverka din pension.

När jag säger påverka tänker nog de allra flesta på själva placeringen av pensionspengarna, oavsett om det handlar om premiepension, tjänstepension eller privat pensionssparande. Men vad jag syftar på är faktiskt helt andra saker.

Jag tänker på pensionsutbetalningen- när ska du ta ut den, var befinner du dig då, och hur vill du få den utbetald?

Om jag börjar med när, så kan man tidigast ta ut allmän pension från 61 år och tjänstepension och privat sparande från 55 års ålder oftast. Men så tidigt är det nästan ingen som går i pension. De flesta jobbar kvar till en bra bit över 60 år och ju senare du tar ut pensionen desto mer blir det i plånboken.

Om vi tänker oss pensio-var så kan du i princip flytta vart som helst och ta med dig din pension. Många väljer att flytta utomlands när det är dags att gå i pension och vissa länder är mer ekonomiskt förmånliga att pensionera sig i än andra.

Då återstår bara ”huret” och där finns det lika många önskemål som det finns pensionärer. Den allmänna pensionen kan du ta ut delar av om du vill men den är alltid livsvarig, men för övriga pensioner kan du oftast bestämma utbetalningstakten själv.

Så förutom alla uppenbara fördelar med att ha en tjänstepension såsom till exempel tillskott i framtidskassan, är den flexibel och går att anpassa efter dina egna behov och önskemål.

Jag tycker att du i god tid ska fundera över dessa frågor, då ökar nämligen sannolikheten att din pensionärstillvaro verkligen blir som du har tänkt dig.

Anna Allerstrand
Pensionsspecialist på PTK