Säkra tjänstepensionen – din framtida lön

Under en jobbintervju med en potentiell arbetsgivare är det lika viktigt att lyfta frågan om tjänstepension som det är att diskutera lön. Att inte ha en tjänstepension kan stå dig dyrt senare i livet. Det kan handla om flera tusen kronor i månaden som du går miste om. Men att förhandla om sin pension är långt ifrån självklart för alla.

Alla arbetsgivare med kollektivavtal erbjuder tjänstepension och även företag utan kollektivavtal kan erbjuda tjänstepension motsvarande branschens kollektivavtal. Det är ditt ansvar att kontrollera att avsättningar till pension utförs, annars får du ställa kravet. Skulle det ändå inte vara möjligt, se till att bli kompenserad med högre lön så att du kan spara privat.

Det finns även mycket pengar att spara genom att se över avgiften på tjänstepensionen, både från nuvarande och tidigare arbetsgivare (det kallas då fribrev). Det är inte ovanligt att försäkringsbolagen tar ut årliga avgifter från 0,65 % av kapitalet samt en fast årsavgift mellan 140 kr och 480 kr. Undersök om du kan flytta dina fribrev till billigare alternativ och ställ krav på nuvarande arbetsgivare att se över avgiften. För en 35-årig anställd med en månadslön på 49 000 kr i månaden som avsätter 7000 kr i månadspremie kan skillnaden i pensionskapital bli över en halv miljon kr, beroende på försäkringsbolag.

Om du sätter dig in i din tjänstepension har du möjlighet att påverka storleken på din framtida lön – så se till att bli en rikare pensionär!

Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet